a,capella szőlőbirtok

Az a'Capella név

Az „a capella”, hangszeres kíséret nélküli kórusmű. (A szó eredete szerint valójában inkább "templomi elődadásmódra" utal, ám a zenetörténészek régóta harcosan vitáznak arról, hogy vajon ez valóban mindennemű hangszer mellőzését  jelentette, vagy inkább azt, hogy a hangszeren kíséretként az énekszólamot játszották, annak mintegy megerősítéseként).


A szó írásmódja néha vitákat vált ki. Az „a cappella” (két „p”-vel) a mai olasz írásmód szerint helyes, az „a capella” (egy „p”-vel) a középkori latin formának felel meg. A „capella”, mint kápolna jelentése később „elfelejtődött” a latin nyelvben, és mai szóhasználatban a "Capella" leginkább a szekeres csillagkép egyik legfényesebb csillagának a neveként ismert. Ma már az "a cappella" a gyakrabban előforduló forma, de érdekesség, hogy az 1893-as kiadású A Pallas Nagy Lexikona-ban még egy „p”-vel szerepel.


Számunkra az A'CAPELLA név utal a borász hangmérnök, zenész múltjára, illetve az Ábrahámhegy településkép részéhez szervesen tartozó kápolnákra, de szimbolizálja a borkészítés kézműves jellegét is, és egyben kifejezi  ambíciónkat, hogy  kimagasló minőségű borokat készítő borműhelyt teremtsünk.


Emblémánkban –, mely Barabás Imre Leó kiváló munkája – Ábrahámhegy három kápolnájának homlokzata jelenik meg.

 

Templomok Ábrahámhegyen
  Szent Iván kápolna   Szent László templom   Fülöp Jakab kápolna